Lakossági szolgáltatások:

– BGA csere, reballing (golyózás)

– LCD kijelzőhöz kapcsolódó hibák, háttérvilágítás és a kép hiánya, csík, törés, befolyás az LCD-n.

– Mechanikai javítás, zsanérok cseréje, fedlapok cseréje, burkolati elemek cseréje.

– HDD hibák, optikai meghajtó hibák

– Memória – RAM, és processzor – CPU hibák elhárítása

– Laptop akkumulátor, tápegység és töltés vezérlők hibáinak javítása

– Laptopok billenytűzeteinek cseréje, touchpad csere

Mitől romlik el a laptopunk alaplapja?

Az alaplapok meghibásodásának több oka is lehet. Előfordulhat hogy az utángyártott rossz minőségű töltők miatt meghibásodik a töltőáramkör, rosszabb esetben nagyobb feszültséget szolgáltatva az alaplap többi áramköreinek, melyek zárlathoz vagy szakadáshoz vezethetnek az apró alkatrészekben.

A meghibásodások nagy részét a túlmelegedésből eredő hőtágulási problémák is okozhatják. Forrasztási kontakthibák alakulhatnak ki a BGA CHIP-ek alatt és egyéb helyeken. A hűtő ventilátor helyes működésének ellenőrzésével ennek valószínűségét csökkenthetjük, érdemes tisztán tartani, porfújóval takarítani évente legalább egyszer. Ha egy vastag pokrócon üzemeltetjük a laptopot, akkor is jobban fel tud melegedni mint egy sík asztallapon, mely szintén meghibásodáshoz vezethet.

Laptop alaplapi hibák javítása, BGA csere, golyózás, reballing

Alaplap hibára utaló jelek lehetnek

Nem világítanak a LED-ek
Világítanak a LED-ek, de nem indul az operációs rendszer
Rendszertelenül kikapcsol magától
Kék képernyő
Hang nem működik
Nem ad képet, furcsa kép
Nem töltődik az akkumulátok
Nem ismeri fel az eszközöket (DVD, CD, HDD…)
Operációs rendszer telepítése közben kifagy, újraindul
LAN, WLAN csatlakozási hibák
Rossz USB, PCMCA, printer port
Mozgatásra kikapcsol, lefagy

LCD hibák javítása, háttérvilágítás és a kép hiánya, csíkos, foltos, befolyt az LCD, netalán törött a kijelző

LCD problémák

Amennyiben a kijelzőn vízszintes vagy függőleges csíkok jelentek meg, vagy nincs kép, esetleg háttérvilágítás, nem jelenti azt hogy az LCD panel meghibásodott. Leginkább az inverter, vagy a grafikus kártya hibája lehet, ami töredéke a kijelző árának. Ha az LCD nem törött általában más a hiba oka. Ha a video vezérlő az alaplapra van integrálva akkor alaplap javítás szükséges, ha nem akkor VGA kártya javítás.

LCD hiba
VGA kártya hiba
Inverter hiba
Alaplap hiba

A kijelzők cserére abban az esetben, ha az adott kijelzőből éppen van raktáron 1 napot kell szervizünkbe hagyva nélkülözni a meghibásodott gépet. Abban az esetben, ha a kijelzőt meg kell rendelnünk 1-2 hetes szállítási idővel lehet számolni. A kijelző csere nem „ingyenes” szolgáltatás egységáras rendszerű munkadíjat számítunk fel, nem „építjük be” a munkadíjat az alkatrész árába, így szinte bármilyen LCD vagy LED kijelző rendelhető nálunk beépítés nélkül is.

Mechanikai hibák javítása, a laptop burkolati elemeinek törésének javítása, pótlása, cseréje

Memória modulok- RAM és processzor – CPU hibák elhártása

Memóriahiba

A számítógép úgymond “kék halállal” leáll illetve lefagy, okozhatja a memória meghibásodása is. A memória modul csere akár üzletünkben is megvárható.

Laptop akkumulátor, AC tápegység és töltés vezérlő hibáinak javítása

Tápegység, csatlakozó hiba

Amennyiben a laptop egyáltalán nem ad életjelet magáról az alábbi okai lehetnek.
– Rossz csatlakozó
– Töltő, tápegység hiba
– Rossz akkumulátor
– Rossz töltőáramkör, vezérlő áramkör hiba

Amennyiben kontakthibára utalójelet talál, ne használja tovább a készüléket, mert további károsodáshoz vezethet. Az alaplap és a adattárolásra szolgáló merevlemez is tönkremehet.

Laptop billentyűzet és egér (touchpad- tapipad) hibák javítása, cseréje

Minőség és megbízhatóság

Javításuk nem minden esetben egyszerű, de megfelelő szakértelemmel, diagnosztikai műszerekkel és forrasztóállomással (BGA Reworkl station) a hibák nagy része gazdaságosan kijavítható. Általánosságban elmondható, hogy a számítástechnikai boltok szervizei és az egyéb általános szervizek jelentős része ezen irányú tudással és műszerezettséggel nem rendelkezik, ezért ezek javítását sem tudják vállalni. Rosszabb esetben vállalják, de a hiányosságok következtében több kárt csinálnak mint hasznot és a végén azt mondják nem javítható, de a bevizsgálási költséget ráterhelik a kedves ügyfélre. Amit vállalni tudnak általában az, hogy a gép alaplapját (amely szinte maga a notebook) kicserélik egy újra, ez azonban a munkadíjjal együtt sokszor közelíti egy új notebook árát.

Mindezt nem a rosszindulat mondatja velünk, egyszerűen csak azt tapasztaljuk, hogy sok esetben már úgy kerülnek hozzánk hibás gépek, hogy előtte megjártak már egy-két helyet és az eredeti hibán felül további, utólag okozott károkat találunk a gépekben. Sajnos az ilyen esetekben már tényleg csökkennek a javítás esélyei, vagy jelentősen nőnek a járulékos költségek, ezért jól fontolják meg milyen helyre adják be hibás notebookjaikat! Lehet találni olyan hirdetéseket, ahol viszonylag kis összegért ígérnek hathatós megoldást, de figyelembe kell venni, hogy ezek a miniatürizált számítógépek összetett, bonyolult rendszerek és a komoly problémák profi felszereltség nélkül nem javíthatók megfelelően. Profi gépek javításához profi műszerek szükségesek, amelyek nem olcsók. Csak, hogy egy példát említsünk az általunk használt Weller forrasztó állomások árai egyenként súrolják alulról a fél millió forintot, nem beszélve a BGA golyózáshoz szükséges forrasztóállomásról.

Tehát lehet találni olyan embereket/cégeket, akik pár ezer forintos költségért ígérnek sikeres megoldást, de azt be kell látni, hogy ilyen munkadíjból ők nem is tudnak professzionális gépekkel dolgozni, és ez a végeredményen is tükröződni fog ( visszaadják, hogy nem javítható, esetleg még rontanak a helyzeten).

 

 

BMW CCC modul szerviz, Márkafüggetlen Laptop szerviz, VGA szerviz, Apple Macbook, iMac, MacMini szerviz